post

Valea Seaca a Caraimanului–Vâlcelul Mortului

  • Valea Seacă a Caraimanului – 1B
  • Vâlcelul Mortului – 1B
  • Echipament – am avut la noi două semicorzi de 60m (folosite la rapel când am deviat de pe vale), cască, echipament individual de cățărare, câteva asigurări mobile, anouri, ciocan și selecție de pitoane (pentru orice eventualitate). Valea se poate parcurge la urcare fără nici un fel de echipament tehnic dar cu o marjă de eroare mult mai mică. La săritorile mai mari există pitoane de rapel.


Harta:

Harta valea seaca a caraimanului
La 5 dimineața mă întâlnesc cu Andrei Dan Chitila în fața primului proiect greenfield cu succes internațional de la noi din cartier și anume Șaorma Dristor. Din Otopeni se îmbarcă Horia și Roxana veniți pe motor până acolo și în consecință puțin congelați. Pe drum râdem, glumim, sforăim și un pic după 7 suntem deja la baza pârtiei Kalinderu din Bușteni. La pârtie (pentru non-schiori) se ajunge de pe strada Valea Albă, cea care merge spre Căminul Alpin, și se urmăresc semnele cu frunza turistică spre pârtie.

Urcăm pe pârtie până prindem pe dreapta, între stâlpii 3 și 4 de telescaun, o potecă bine bătută. Săgeată albă pe copac nu am găsit, dar am întâlnit vechiul semn cruce roșie despre care vorbește Cristea, cât și niște mici cruci și săgeți portocalii mai recente, rămase în urma unui concurs.
Partia Kalinderu spre Seaca Caraimanului

Odată pătrunși în vale ne facem drum prin bolovănișul inițial. Zona e curată, fără copaci căzuți sau grohotiș instabil. Cum suntem departe de Cruce numărul de PET-uri pe metru pătrat este încă redus. Cu cât ne vom apropia de monument ele vor face parte integrantă din peisaj.

Excelenții mei colegi de tură:

Dan Chitila Horia Roxana la inceputul vaii Seaca Caraimanului

Inceput Valea Seaca a Caraimanului

Urmează prima săritoare care se poate aborda prin stânga (mai simplu), prin centru sau se poate ocoli prin dreapta:

Prima saritoare de pe Seaca Caraimanului

Horia pe prima saritoare de pe Seaca Caraimanului

Andrei Chitila si Roxana pe prima saritoare de pe Seaca Caraimanului

Urmează un șir de săritori mai mici:

A doua saritoare pe Seaca Caraimanului

Saritoare pe Valea Seaca a Caraimanului

Valea continuă mai domol:

Saritoare pe Valea Seaca a Caraimanului 2

Pe Firul Vaii Seci a Caraimanului

Saritoare pe Valea Seaca a Caraimanului 3

Un prim bolovan blochează valea. Îl vom ocoli prin dreapta

Saritoare cu Bolovan pe Valea Seaca a Caraimanului

Saritoare pe Valea Seaca a Caraimanului 4

Urmează săritoarea lui Zangur unde încercăm să urcăm rucsacii pe coardă, nu merge, se înțepenesc. Andrei se sacrifică aici și se chinuie o vreme până să îi urce sus. Eu îl filez priponit într-o nucă și un friend vag egalizate.

Saritoarea lui Zangur

Incercam sa urcam rucsacii pe o coarda peste saritoarea lui Zangur

De-a lungul zile fiecare dintre noi a rostit o singură dată faimoasele cuvinte: “aruncați-mi o coardă”. Roxana pe ultimii metri din următoarea săritoare. Mie avea să-mi vină rândul mai târziu când rămân înțepenit pe un vâlcel foarte friabil pe care am încercat să evităm câteva săritori.

O filam pe Roxana

Aceeași săritoare văzută de sus.

Saritoare pe Valea Seaca a Caraimanului 5

toti trei

Trecem o zonă mai puțin verticală

Saritoare pe Valea Seaca a Caraimanului 6

După care ocolim o săritoare cu bolovan prin dreapta.

Saritoare cu Bolovan 2

Urmează încă o săritoare cu bolovan la care nu găsim din prima soluția. Pe dreapta pare dificil, pe stânga pare dificil și expus. Varianta câștigătoare însă este pe sub bolovan unde găsim o frumusețe de horn, de speologie nu alta.

Saritoare cu Fereastra

Fiecare iese pe unde i se pare mai ușor.

Saritoare cu Fereasra pe Seaca Caraimanului 1

Saritoare cu Fereasra pe Seaca Caraimanului 2

Saritoare cu Fereasra pe Seaca Caraimanului 4

După intersecția cu Valea lui Zangur unde alegem firul din dreapta, ajungem la ceea ce credem noi că este Săritoarea Preluce. Nu e foarte înclinată, stânca este aderentă, dar e spălată și pe umezeală probabil nu foarte plăcută la urcare, și la coborâre de-a dreptul neplăcută.

Saritoarea Prelucie pe Seaca Caraimanului 1

Saritoarea Prelucie pe Seaca Caraimanului 2

 

Aici comitem o greșeală. De la jumătatea săritorii ne orientăm (greșit) pe flancul ei drept (cum urcam, adica malul stang geografic) și ne trezim că suntem pe o față ce se termină într-o mare de jnepeni și apoi un perete. Valea noastră este clar undeva în stânga. Încercăm o traversare prin jnepenișul care ne desparte de vale dar până la urmă decidem să facem rapel. După ce scuturăm bine mai mulți candidați găsim un copac de încredere, Andrei pregătește rapelul și ne dăm jos din corcoduș.

Aici gresim poteca

Dan Chitila pregateste rapelul

Rapel pe Valea Seaca a Caraimanului

Urmează o zonă cu multă vegetație pe care evităm o parte din vale folosind o potecă vizibilă pe partea dreaptă cum urcăm. Aș zice că este Poiana Mare.

Poiana Mare

După care reintrăm pentru scurt timp pe firul văii și ajungem la confluența Văii seci cu Vâlcelul Mortului. Cu toate că pe poză continuarea pe dreapta pare evidentă, în teren eu cel puțin am ratat-o complet. Am intrat câțiva metri pe Vâlcel și am urcat prin brânița evidențiată în imagine către cresta din stânga vălcelului. Sper că notițele de pe poza sunt corecte.

intersectie valea seaca a caraimanului valcelul mortului hornurile vaii seci

Creasta cu pricina ne oferă o panoramă superbă.

Pe creasta de langa valcelul mortului

Chiar când creasta devine îngustă și friabilă observăm că putem coborî ușor la loc in firul văii. Vâlcelul este un canion uneori atât de îngust încât ne frecăm umerii de pereții lui și nici pe departe atât de friabil pe cât auzisem.

Valcelul Mortului 1

Valcelul Mortului 3

Valcelul Mortului 4

Valcelul Mortului 5

Valcelul Mortului 6

Și în final ieșirea lângă șaua mică a Caraimanului.

In Saua Caraimanului

IMG_2147-1

La final o avertizare spusă de Horia la finalul zilei. De-a lungul văii am urcat la liber echivalentul a câteva lungimi bune din Muchia Căprioarei. Valea aceasta trebuie abordată cu atenție. Cățărarea este de multe ori expusă și retragerea pe firul văii este mai mult ca sigur dificilă.

Comments

  1. Frumos!

  2. Frumos scris! De-abia astept sa recidivam!

Speak Your Mind

*