post

Topo Cezar Manea 4B, 7+, 5A1

 • Zona: Cheile Râșnoavei – Santinela Cheii
 • Retragerea: Din dreptul cablurilor de tiroliană se urmărește poteca spre stânga și apoi în jos până la copertină.
 • Echipa: Ovidiu Iancu si cu mine
 • Impresie Generală: Traseu foarte bine asigurat cu pitoane, majoritatea pașilor pot fi trecuți trăgând de bucle. Nu există zone friabile în afara hornului final. Nu există probleme de orientare.

  topo cezar manea 4B cheile rasnoavei

  Descriere Cezar Manea

  LC1 Din dreptul intrării în traseu urcăm pe o fisură în dreapta traseului de escaladă Crida. Ajungem la o regrupare intermediară (top-ul Crida). De aici continuăm pe prize bune dar un pic mai dificil până la o regrupare cu multe pitoane legate cu cablu. Suplimentar există două spit-uri, tocmai bune de asigurat pentru cei care vor să încerce LC2 la liber. LC2 Începe cu un diedru dificil, chiar deasupra regrupării. Pitoane foarte dese, se poate pune și scărița. După diedru ieșim într-o zonă ușoară până la o brână lată unde găsim două pitoane legate cu cordelină, dar dacă mai mergem pe ea în stânga câțiva metrii vom da de niște buloane folosite probabil la via ferrata. De aici se poate coborî printr-un singur rapel de 60m până la brâna de plecare. LC3 Este scurtă. Are trei fisuri oblice ce trebuie escaladate. Când ieșim din ultima ajungem într-o regrupare din pitoane.LC4 Depășim placa spălată pe fisura evidentă și o urmăm în dreapta spre un pas aerian de unde se vede startul traseului. Sub pitonul de deasupra hăului există un prag invizibil inițial. Continuăm ascendent până când dificultățile scad și ajungem la baza unui horn pământos. Regrupăm pentru că altfel ar freca tare corzile

LC5 Este slab asigurată. Există 2-3 pitoane pe horn și unul după depășirea țancului final. Cel mai ușor se iese pe versantul stâng al honului. Odată ajunși aici putem fie regrupa la un țanc sau un copac, sau putem continua 15-20 m pe creastă până la cablurile de tiroliană. Atenție la secund, dacă tragem foarte tare de corzi îl putem incomoda în escalada hornului.

Se face retragerea pe poteca evidentă care apoi în pădure pare a se pierde, dar coborând printre copaci ajungem foarte repede la baza cheilor.

Descriere Alpiniada (varianta dreapta Cezar Manea)

LC1 La câțiva metrii de la plecarea în traseu se face dreapta îndreptându-ne spre fisura evidentă ce merge oblic dreapta de-a lungul peretelui. Întâlnim câteva pitoane legate cu coardă de care ne putem ajuta dacă simțim nevoia și apoi urcăm pe fisură, aerian. Pasul este la urcarea pe platforma regrupării.

LC2 Ne orientăm în stânga pe o scară de pitoane cu inel cu puține prize la picioare. Ieșim într-o zonâ înierbată cu câțiva arbuști, fără asigurări. Ajungem la R2 comun celor două trasee. LC1 și LC2 se pot lega.


Vizualizare hartă mărită

Comments

 1. Holban Andrei says:

  Fain topo-ul. Felicitari!

Speak Your Mind

*