post

Hornul dintre Fire–Braul mare al Coștilei-Valea Priponului

  • Traseu: Bușteni (9:40) – Refugiul Coștila (12:30) – Valea Gălbenele firul secundar (13:15) – Hornul dintre Fire (13:25) – Valea Gălbenele firul principal (14:10) – Strunga Gălbenele (14:50) – Valea Scorușilor – Brâna mare a Coștilei (15:10) – Valea Priponului (17:30) – Valea Cerbului (18:30) – Bușteni .
  • Echipa: Cursanți la cursul de specializare Ghid Montan organizat de AGMR (Ulise, Vasi, Marius, Vlad, Ioana, Ștefan, Gabi, Ovidiu, Iulian, Alex, Costin, Remus, Gabi, Tudor, Eu) și trei ghizi AGMR (dl și doamna Enache, Nușu)
  • Durată: Timpii de mai sus includ mult stat la povești
  • Impresie Generală: Tură cu puține porțiuni expuse, în principal pe Brână. Hornul dintre Fire pare cea mai ușoară variantă de urcare dintre cele 3 Gălbinele (principal, secundar, hornul). Porțiunea parcursă din Brâna Mare a Coștilei (BMC) are două zone expuse, la traversarea Văii Urzicii și a Văii Mălinului. Poteca de pe Valea Priponului ocolește toate porțiunile tehnice sau expuse. Scorușilor, BMC și Priponului marcate rar cu momâi. Orice tură în abrupt presupune pericole obiective și subiective care trebuie cunoscute, în mod deosebit atunci când sunt prezente zăpada și gheața.

 

  • Hărți:

Harta_Valea_Galbenele_Hornul_dintre_Fire_Strunga_Galbenele_Scorusilor

Harta_Brana_mare_A_costilei_Valea_Priponului

Pentru weekend-ul asta avusesem fiecare de pregătit două propuneri pentru ture de o zi cu clienți cu plecare din Bușteni. Eu am propus Seaca dintre Clăi – Răducu – Jepi și Gălbenele secundar – Gălbenele Principal. Până la urmă s-au făcut tura de azi și o plimbare până în Circurile Văii Albe duminică.

Ne strângem cu toții la Căminul Alpin, ne prezentăm și apoi urmează jocul care bagă spaimă chiar și în sufletul celui mai adevărat alpinist, numit “cum îi cheamă pe colegii tăi”. Și când colegii sunt peste 10 începe un șir de bâlbâieli și încurcături din cele mai amuzante. Bineînțeles, să poți să ții minte din prima numele clienților sau al partenerilor de tură este ceva foarte bun și profesionist, dar pentru mine se poate chema sport extrem.

Plecăm agale spre Refugiul Coștila. De la Căminul Alpin urcăm pe strada Valea Albă, intrăm pe poteca marcată care merge spre Pichetul Roșu, trecem de Troiță, facem stânga și când poteca cotește dreapta în dreptul unei săgeți indicatoare de metal (ce care mai de mult avea indicația “Atenție la ursul rău care …” dar care a fost revopsită”) noi mergem drept înainte pe o potecă bine conturată și curățată de copaci căzuți, având in stânga firul Văii Albe și in dreapta, mai puțin evident, firul văii Coștila. Am putea spune că suntem pe porțiunea finală a crestei Văii Albe.

01_Spre_Refugiul_Costila

Trecem de punctul “La Prepeleac” (Prepeleac e numele prăjinii pe care se sprijină o căpiță de fân). Trecem și de bifurcația cu poteca ce merge spre Valea Albă (la copacul cu ciuperci) și ne oprim în poiana numită “La Sfatul Uriașilor” lângă care este stânca cu plăcuțele alpiniștilor morți în accidente fie în zonă fie în munții mari (“La Cimitir”). Aflăm de la doamna Enache că numele poienii vine de la  bolovanii împrăștiați de jur împrejur, care, spune legenda, au ajuns aici în urma unei certe (sfat) al uriașilor.

02_La_Sfatul_Uriasilor

La refugiu facem încă o pauză de povești și gustare după care de la refugiu urcăm 5 minute pe Valea Coștilei după care urcăm pe malul din dreapta al văii pe o potecă în general bine conturată spre creasta dintre Țancul Ascuțit (cel din spatele refugiului) și Creasta Coștila Gălbenele. O traversăm și coborâm în firul principal al văii Gălbenele.

03_Mare_de_nori_din_Valea_Costilei04_Urcam_din_Valea_Costila

Traversăm firul principal și intrăm în firul secundar al văii Gălbenele.

05_Traversam_Galbenele_Principal_spre_firul_Secundar_Galbenele06_Mare_de_nori_din_Valea_Galbenele

Urcăm pe firul secundar până când, înaintea primei săritori prindem o potecă spre stânga care ne duce pe sub crengi și jnepeni spre primul dintre “Hornurile dintre Fire”.

07_Bifurcatie_Galbenele_Secundar_Hornul_dintre_Fire08_Bifurcatie_Galbenele_Secundar_Hornul_dintre_Fire09_Inceput_Hornul_dintre_Fire10_Hornul_dintre_fire

Ieșim din horn pe o brână care trece pe deasupra firului principal ca apoi să ne înfigă în al doilea horn, de data aceasta mai lung, mai abrupt și mai îngust decât primul. Un deliciu.

11_Hornul_dintre_fire_brana12_Hornul_dintre_fire_al_doilea13_Honrul_dintre_fire_al_doilea14_Hornul_dintre_fire15_Hornul_dintre_fire16_Hornul_dintre_fire

Odată ieșiți din acest al doilea horn ne strecurăm printre jnepeni și ieșim în zona superioară a firului principal Gălbenele, la ceva distanță deasupra bifurcației cu Hornul Coamei.

17_Hornul_dintre_fire18_intoarcerea_in_firul_principal

 

Pe peretele de vis-a-vis (Peretele Gălbenele) vedem traseul Furcile și Furca Dreaptă.

19_Furcile_lui_Baticu_si_Furca_dreapta20_spre_strunga_galbenele

Urcăm spre Strunga Gălbenele.

21_Strunga_galbenele22_Din_strunga_Galbenele_spre_V_Galbenele

De unde coborâm spre firul Văii Scorușilor pe care îl traversăm și urcăm pe poteca marcată cu momâi până în Brâul Mare al Coștilei.

23_Din_strunga_Galbenele_spre_V_Scorusiolor

Strunga Gălbenele și Colțul Gălbenele:

24_Coltul_Galbenele25_pe_V_Scorusilor26_pe_V_Scorusilor27_spre_strunga_Galbenele

Continuăm in dreapta pe Brâu

28_Coltii_morarului_si_Bucsoiul_fundal

Ajungem în firul Văii Mălinului pe care coborâm până putem continua pe malul opus urcând pe o zonă echipată cu lanț.

30_Coltul_Malinului_vazut_din_valea_malinului31_Urcam_la_loc_in_Brana_mare_a_costilei32_spre_baiului33_creasta_malinului34_acele_morarului35_IMG_283036_IMG_2832

Traversăm și Valea Urzicii.

37_Traversam_valea_urzicii38_IMG_2845

Ajungem în Valea Priponului pe care vom coborî, ocolind toate obstacolele pe poteca marcată cu momâi, până în poteca marcată din Valea Cerbului.

39_intram_pe_valea_priponului40_coboram_pe_valea_priponului

Colții Morarului

41_coltii_morarului42_apus_pe_valea_priponului

Speak Your Mind

*