post

Canionul Ciorânga Mare 3A

  • Traseu: Plaiul Foii – Refugiul Speranțelor – Brâul Ciorânga Mare – Canionul Ciorânga – Brâul de Sus – Vâlcelul cu Smirdar – Fereastră – Refugiul Speranțelor – Plaiul Foii (20:15)
  • Durata:  11 h
  • Echipa: Stefan Pop, Mircea, eu
  • Data: 17 august 2013
  • Impresie Generala: Deși atipic, dificultatea obstacolelor întâlnite face ca valea să își merite gradul. Cel puțin un membru al echipei trebuie să știe cățăra. 
  • Echipament: o semicoardă 60m, anouri, 8 bucle expres, echipament individual (espadrile, ham etc.), asigurări mobile (am folosit două friend-uri și o nucă)

Hartaharta canionul cioranga valcelul cu fereastra valcelul cu smirdar

Track GPS:

Descriere: Voi descrie doar zona din abrupt pornind de la Refugiul Speranțelor. Din spatele refugiului prindem poteca vizibilă a Brâului Ciorânga Mare pe care dacă l-am parcurge în întregime am ajunge la Refugiul Ascuțit (Lehmann) din creasta nordică a Pietrei Craiului. Primul vâlcel întâlnit este Vâlcelul cu Fereastră pe care vom coborî după masă. Urmează Vâlcelul cu Smirdar și dacă aici brâul se termină brusc înseamnă că am coborât prea mult și urcăm pe acest vâlcel 20m. până întâlnim poteca corectă. Trecem printr-o mică fereastră și ajungem în firul Canionului Ciorânga. In stânga vedem Muchia Bondarului.

Prima săritoare are cam 6m dar o ocolim pe stânga pentru a câștiga timp.

intrare in canionul cioranga

Următoarea săritoare, deși nu impunătoare, este un horn cu ambii pereți spălați și trebuie abordată prin ramonaj. Ieșirea dă un pic emoții pentru că pereții hornului se apropie și când am fost noi erau uzi. Posibil aici să fi fost o fereastră dar acum este colmatată. Înălțimea cățărătorului este aici un dezavantaj. Deasupra găsim două pitoane la care putem asigura secunzii și chiar la start putem lega un bolovan încastrat care nu protejează mare lucru. Cel mai eficient este să ne punem espadrilele acum (dacă le avem și vrem să le folosim) și să punem încălțămintea în rucsac. Distanța între obstacolele următoare este mică.

a doua saritoare canionul ciorangaa doua saritoare pe canionul cioringa mare

Urmează încă o săritoare de 7-8m mai ușor de cățărat dar cu stânca un pic friabilă. Din nou există pitoane pentru asigurare deasupra ei.

a treia saritoare canionul cioringa marea treia saritoare canionul cioranga mare

Valea se închide și în fața noastră apare principalul obstacol. Are aproximativ 25 de metrii și poate fi abordată pe două variante. Noi am ales varianta din dreapta, aparent mai bine asigurată dar mai dură. Eu am plecat chiar de sub primul piton, într-o bavareză un pic surplombată și am asigurat dintr-o poziție obositoare. Ștefan a intrat mai mult sub săritoare și a ajuns la același piton traversând ascendent cu mai puțin efort. Deasupra pitonului traversăm un pic dreapta să prindem fisura. Mai găsim un piton nu prea solid. Mai sus am asigurat un colț de stâncă și apoi un bolovan încastrat bine și două pitoane vechi pe care le-am consolidat într-un singur punct. Ajung într-o fisură largă în care intru cu tot corpul. La ieșirea din ea găsesc un piton argintiu solid. Ridicat în picioare pe platforma unde este pitonul argintiu mai asigur un piton care se mișcă și pun un friend într-o alveolă. Acum trebuie traversat stânga pentru a ajunge deasupra săritorii. Pereții sunt din nou leoarcă și prizele de picior puține. Mă întind stânga având mâna dreaptă bine înfiptă în buclă și asigur următorul piton. De aici probabil la premieră s-a coborât diagonal stânga 1m. în coardă până la peretele opus unde s-a bătut un piton cu inelul subțire de sârmă. Putem să ajungem în șpraiț până la o priză de picior pe peretele opus. Aici m-am învârtit, m-am răsucit, exista o priză de mână care se putea înțepa în dreapta dar ieșirea din săritoare este foarte spălată și, cel puțin când am fost noi, foarte udă. După ceva gândit și răzgândit pun un anou rușinos în ultimul piton, îi fac un nod la dimensiunea potrivită și mă ridic așa peste buza de sus. Regrupez și îi aduc pe Ștefan și pe Mircea deasupra. Ștefan trece elegant la liber întreaga zonă.

Trebuie avut grijă ca toți secunzii să fie protejați cu bucle intermediare pe toată lungimea. Altfel, dacă scapă unul va balansa foarte posibil în peretele opus cu consecințe evidente. Fie asigurăm de la început alternativ, fie secunzii asigură prin bucle coarda a doua. Eu m-am legat la jumătatea corzii de 60m. și primul care a urcat a asigurat coarda pentru al doilea.

saritoarea mare canionul ciorangastefan pop la iesirea din saritoarea mare canionul ciorangamircea pe saritoare

Urmează o nouă soritoare sub formă de canion bine spălată și la fel de udă ca restul. Urcăm pe versantul drept și Mircea găsește un piton și un bolovan bun de asigurat cu un anou mare. Asigurat traversez la loc în firul văii și urc câteva trepte lucioase. Mai pun un anou într-o clepsidră pe podea Smile și regrupez la un piton o nucă și un friend pe peretele stâng. Vis-a-vis e și o bucată de coardă după un bolovan încastrat.

penultima saritoare ciorangapenultima saritoare cioringa inapoi in valepeunultima saritoareregurpare

Ultimul obstacol al văii este un bolovan deasupra căruia ar trebui să ieșim fără a avea nici un fel de asigurări. Pe stâncă uscată nu cred că pune probleme dar mie apa care șiroia peste tot mi-a tăiat avântul tineresc. Dacă urcăm pe iarbă în dreapta bolovanului ajungem pe o platformă comodă de unde vedem un piton care protejează traversarea înapoi în vale. Traversez ușor cu mișcări de echilibru până în locul unde ar trebui să pun piciorul pe toboganul care este firul văii. Faptul că ar trebui să îmi las greutatea pe piciorul stâng mă emoționează așa că pipăi după colț cu mâna stângă. În momentul în care găsesc o muchie și o înțep ca pe fingerboard mă liniștesc și ajung cu amândouă piciorușele pe fir. Probabil premieriștii nu aveau fingerboard ci doar un pic mai mult tupeu Smile. Valea se desparte aici în două fire și eu îl aleg pe cel din stânga unde urc până găsesc un bolovan care pare bine înfipt (“pare” e cuvântul cheie aici).

Dacă pitonul precedent ajută moralul capului de coardă secunzii nu au acest lux și ar fi sănătos să nu scape de pe picioare ca să nu se întâlnească brusc și irevocabil cu fundul văii.

spalatura ocolitabranita de unde am traversat stanga spre vale

Odată regrupați cu toții urcăm mai departe până în Brâul de Sus și vedem în dreapta Acul de la Amvon. Aici mâncăm și ne pregătim de coborâre. De la Ac coborâm în prima vale (Vâlcelul cu Smirdar) și după 50m. printre jnepeni ajutați de momâi vedem fereastra. Trecem prin ea și ajungem în Vâlcelul cu Fereastră. Urmează 4 săritori care pot fi descățărate sau, pentru siguranță, coborâte în rapel. La prima coarda ar trebui pusă după niște brazi departe de buză, eu nu am văzut nici un piton. Urmează un obstacol de 20m. cu un brăduț firav deasupra, unul care are un piton mare cu inel chiar pe mijlocul văii și care are 2-3 trepte separate. Ultimul hop are doi brazi solizi chiar pe margine.

Ajungem în Brâul Ciorânga Mare unde facem stânga și în 5 minute suntem la Refugiul Speranțelor.

Pozele de pe retragere, într-o dezordine completă:

acul de la amvoninceput valcelul cu smirdarvalcelul cu smirdarsaritoare valceul cu fereastrasaritoare valceul cu fereastrafereastra valcelul cu fereastrasaritoare valceul cu fereastra.jpg

Star Multe dintre poze sunt facute de Stefan Pop, probabil alea mai bune Open-mouthed smile

Trackbacks

  1. […] In jur de 8:30 am ajuns la Plaiul Foii. Ne-am echipat pentru traseu si am pornit. Dupa ce am reusit sa trecem de cativa caini galagiosi de la o stana din zona, ne-am continuat drumul spre Malul Galben si refugiul Sperantelor (sau Cioranga). Dupa o scurta pauza la refugiu, am luat-o pe poteca la stanga si am intrat pe Braul Cioranga. Din acest brau se desprind mai multe trasee la dreapta. Primul dintre este Valcelul cu Fereastra, pe care am coborat dupa-amiaza. Am mai mers putin, am trecut de mica fereastra in stanca din poteca, dupa care imediat la dreapta am dat de traseul nostru. Acolo ne-am echipat cu tot ce trebuie si am atacat prima saritoare (nu e dificila, se poate ocoli si prin stanga). Nu voi da foarte multe detalii tehnice despre traseu; puteti gasi o descriere amanuntita aici: http://blog.tataru.net/canionul-ciornga-3a […]

Speak Your Mind

*