post

Avalanșa

Mai e puţin până în creastă. În stânga se vede o şa. Noi o să ieșim în dreapta ei, lânga vârful Râiosu. De acolo probabil o sa continuăm spre Muşeteica. Mai vedem. Urc pe lângă o mică muchie din versant cu schiurile pe rucsac. La ultimul kick-turn s-a rupt un biscuit de zăpadă şi i-am propus lui Ştefan să urcăm pe picioare ca să nu mai tăiem faţa. Azi n-am fost prea vrednic la bătut urme. Mă dezechipez mai repede şi plec înainte, să-mi sting datoria.

Mă afund până peste genunchi. Sub stratul moale presupun că e pământul, sau un strat mai dur. Asta nu-mi place. Nu mi-a plăcut nici un pic mai devreme când ocoleam promontoriul stâncos care acum e sub noi. Vinișoare subțiri fugeau de sub schiuri. I-am strigat lui Ştefan: “Să nu stai sub mine. Să mergi mai încet”. După promontoriu merg dreapta spre muchie.

Continui în sus pe stânga muchiei. Stratul de zăpadă scade şi simt stânca sub clăpari. Mă linişteşte. Nu pentru mult timp. Iar e zăpada până în genunchi. Verific în dreapta dacă nu sunt cumva lângă o cornişă. Alarmă falsa, e o muchie care mă desparte de un vâlcel.

Ştefan a terminat de pus Jackal-urile pe rucsac şi vine pe tranşeu în urma mea. Încerc să mă ridic pe beţe şi genunchi deasupra zăpezii dar mă afund iar în ea. Ştefan e în spatele meu. Mă opintesc mai tare. Pot eu să ies în creastă. Himalaya mode: ON.

Mă lovește puternic ceva în faţă. Mă răsucește şi încep sa accelerez la vale. Ceva trage rău de rucsac în jos.  Îl aud pe Ștefan că strigă, l-a luat și pe el. Bine ca avem DVA-uri, or să le vândă pe Mercador. TREBUIE sa îmi dau rucsacul jos. Desfac clapa de la brâu. Mă răsucește. Încerc să desfac clapa de la piept. Odată. De două ori. Mă resemnez. Îl văd o clipă pe Ștefan mai jos.

Sunt pe spate și m-am oprit. Acum trebuie să mă concentrez doar pe el. Trebuie să văd unde îl duce.  Se oprește si el. Nu-mi vine să cred.

Îmi dau rucsacul jos. Îmi zice ca și-a pierdut bețele. Scot aparatul din buzunar și e un pic julit. Îi fac o poză, îmi fac și mie. Ii strig că îi arunc rucsacul ca să caut bețele. Zăpadă multă in aer și pe ochelarii mei așa că nu vad nimic. Cobor la el, găsesc un băț, celălalt e mai jos, în depozitul avalanșei. I-a sărit o lentilă de la ochelari. Bine că doar atât.

Ne pune schiurile și începem să coborâm. Mai durează până să ajungem în șosea si să ne relaxăm.

 • Data: 09.03.2014
 • Echipa: Ștefan Pop și cu mine
 • Zona: Valea dintre Vârful Râiosu și Vârful Buda
 • Risc de avalanșă: moderat pentru avalanșe mici și medii

 

Locul unde s-a oprit StefanCoroana avalansei Depozitul avalanseiReorganizarea echipamentului

Comments

 1. E bine ca s-a terminat cu bine! Condițiile din weekend (cel putin in Fagaras dar cred ca si in Bucegi dupa ce am văzut pe meteo) au fost propice declansarii: căderi de zăpada destul de mari, constant in ultimele 48h, vânt puternic si foarte puternic, ceata joasa si temperatura in jur de -8*C (-7*C duminica la h 8am de ex la Bâlea). Sub Iezerul Caprei a pornit una si sâmbăta insa declansata preventiv înainte sa ne angajam in coborâre.

  Pe versantul sudic acum 2 saptamâni erau avalanșa de topire declansata spontan (noi am văzut live doua pe versantul din stg de vf Buda). Cu o baza extrem de instabila si condițiile de mai sus, deși extrem de tentant pentru schi dupa iarna falsa de anul acesta condițiile au fost extrem de periculoase in weekend.

  Alternanța: zăpada putina si spulberată / zăpada pufoasa si adâncă era un semn ca panta nu e omogena iar la latimea ei si prezenta voastră pe convexitate/laterala a declanșat placa “construită” in ultimele 24/48h. La fel si orientarea pantei care era defavorabilă: NNV si cu atât mai mult in condițiile meteo date… Buletinul nivo din ultimele doua weeken-uri, chiar acolo unde se fac măsurători a fost (cel putin pt Fagaras, varza totala!)

  Scoaterea schiurilor nu cred ca a fost o idee prea inspirata…

  Se mai întâmpla. Bine ca sunteți OK.

 2. Adrian Cernea says:

  Salut Ioane,
  pai mai baieti ce vi s-a spus voua la curs la ghizi?
  Ca dupa ninsori nu se umbla prin Fagaras sau pe vaile Bucegilor. Nu?
  Sa va fie de lectie asta. Ati scapat ieftin. Aveti de grija pe viitor.
  Sunteti baieti foarte faini dar ne place de voi vii.

  Numai bine.
  Adi.

 3. Multumesc mult Adi pentru vizita si pentru sfat!
  Voi amandoi aveti mare dreptate. Cum ii spuneam si lui Cosmin pe FB, a fost o combinatie de factori atat mecanici (vantul, zapada proaspata si proasta, soarele) cat si psihologici (entuziasm, lipsa de ture de iarna in sezonul asta). Intorsul sau o analiza mai atenta la primele semne de instabilitate (un profil de ex.) erau solutia corecta. Datul jos de pe schiuri iarasi probabil n-a fost prea bun, cu toate ca atunci mi s-a parut raul mai mic.

  Ce sa zic acum, am intins coarda, s-a rupt si ne-a venit peste fatza.
  Am invatat o lectie, o sa o aplicam pe viitor.

  Multumesc,
  Ioan

Speak Your Mind

*